Der Spiegel: Republica Moldova, "o patrie din eprubeta" pentru comunisti

Republica Moldova este "o patrie din eprubeta" doar pentru comunisti, care prin manipularea presei si probabil prin fraude electorale, si-au asigurat majoritatea in Parlament, comenteaza cotidianul german Der Spiegel, citat de Deutsche Welle in pagina electronica si preluat de Mediafax.

Der Spiegel a catalogat fosta republica sovietica drept "azilul de saraci al Europei". Recentele alegeri urmate de miscari puternice de protest au acaparat prim-planul presei din Romania, si numai intr-o anumita masura pe cea
europeana.

Potrivit publicatiei, Republica Moldova ramane "o patrie din eprubeta" doar pentru comunistii de la Chisinau care prin manipularea presei autohtone si probabil prin fraude electorale masive, si-au asigurat majoritatea absoluta in Parlament.

Desi continua sa fluture drapelul rosu, comunistii aflati la putere au abandonat ideologia de stanga, dupa ale carei valori "materiale" locuitorii in varsta din Republica Moldova inca suspina. Cu un clan corupt in jurul presedintelui Vladimir Voronin, care aduce mai degraba a "bulibasa decat a lider sindicalist", comunismul din Republica Moldova nu mai are in comun cu defunctul socialism sovietic decat "mascarada", comenteaza Der Spiegel.

Potrivit publicatiei germane, formatiunea statala de dincolo de Prut este de fapt un "produs
artificial" creat de Stalin in urma Pactului cu Hitler. Destramarea Uniunii Sovietice a alimentat temerile locuitorilor din Transnistria, regiune cu o populatie formata in principal din ucraineni si rusi, de a fi romanizati, care au culminat in 1992 cu un razboi civil si cu proclamarea unilaterala a Republicii Transnistria, nerecunoscuta la nivel international, dar sprijinita economic si financiar de Rusia.

Nici Moscova, nici Uniunea Europeana nu sunt pregatite deocamdata "pentru o reunificare a Republicii Moldova cu Romania", este de parere jurnalistul Uwe Klussman, corespondentul Der Spiegel la Moscova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB