Voronin ne-a declarat razboi (diplomatic)

-- Presedintele comunist de la Chisinau l-a expulzat pe ambasadorul roman si a inchis granita pe Prut * Generalul KGB Voronin a anuntat ca trupele vor trage in demonstranti daca se va ajunge iar la violente de strada--

Presedintele Vladimir Voronin a pus ieri tunurile pe Romania, atat prin adoptarea unor masuri restrictive cat si prin lansarea unor acuzatii directe la adresa autorita­tilor de la Bucuresti. Voro­nin nu i-a uitat nici pe protestatarii de la Chisinau, pe care i-a avertizat ca, in cazul repetarii tulburarilor din capitala, politia si trupele speciale vor reactiona in forta.
Voronin a anuntat ca Republica Moldova va introduce regimul de vize pentru Romania, decizia urmand sa fie luata la sedinta de guvern de ieri. Mai mult, ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost declarat "persona non grata", impunandu-i-se sa paraseasca tara in 24 de ore. Voronin a precizat ca acesta va fi raspunsul sau la amestecul Romaniei in afacerile interne ale Moldovei si a mentionat in acest sens participarea cetatenilor romani la actele de dezordine de la Chisinau, transmite Rador. Liderul comunist a calificat aceste acte de dezordine drept "tentativa de lovitura de stat"si a sustinut ca stie cine sunt organizatorii actiunilor de marti. "In toate evenimentele din R. Moldova este implicata Romania. Stim cine sunt autorii acestor evenimente, iar unii au reusit sa scape", a spus presedintele de la Chisinau. Voronin s-a mai plans si ca rabdarea are o limita si se simte o influenta foarte puternica a Romaniei si o "activitate foarte intensa pe linie de agentura". La cateva ore de la decizia presedintelui, un alt diplomat roman a fost declarat persona non grata peste Prut: ministrul consilier al Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, Ioan Gaborean.
In cursul zilei de ieri, prese­dintele Voronin a avut si o intre­vedere cu reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Mizsei. Liderul de la Chisinau a tinut sa-l informeze pe oficialul european ca, in pofida prevederilor legislatiei, in calitatea sa de comandant suprem al fortelor armate, nu a dat ordin de aplicare a fortei.
Republica izolata
Cel putin 18 jurnalisti romani dar si corespondenti ai agentiilor de presa internationale care voiau sa ajunga la Chisinau au fost opriti si intorsi din drum de la punctele de trecere Galati - Giur­giulesti si Oancea - Cahul, infor­meaza Agerpres. De aseme­nea, mai multe sute de studenti basarabeni care au vrut sa se intoarca acasa nu au fost primiti in Republica Moldova.
In urma unei sedinte extraor­dinare, guvernul Republicii Moldova a declarat ca a decis instituirea regimului de vize pentru cetatenii romani, printr-o hotarare ce va intra in vigoare din data de 9 aprilie, aceasta hotarare fiind luata ca urmare a evenimentelor din ultimele zile. Potrivit articolului 14 din acordul incheiat intre UE si Republica Moldova in 2007, privind facilitarea vizelor si readmisia persoanelor, in cazul in care Chisinaul ar reintroduce obligativitatea vizelor pentru cetatenii UE "sau pentru anumite categorii de cetateni UE, aceleasi facilitati acordate in temeiul prezentului acord cetatenilor Republicii Moldova se aplica in mod automat cetatenilor UE in cauza, in baza principiului reciprocitatii".
Basarabia continua protestele
Peste 5000 de protestatari s-au adunat ieri in cea de a treia zi a protestelor in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. Acestiau au continuat sa isi manifeste opozitia vizavi de rezultatul alegerilor despre care acestia sustin ca au fost fraudate. Manifestantii care s-au adunat ieri in fata sediului Guvernului
din Chisinau au cerut Ministerului de Interne sa le elibereze, in decurs de o jumatate de ora, pe cele 192 de persoane arestate in cursul protestelor violente de marti, relateaza Interfax, in pagina electronica, citata de Agerpres. Mai multi studenti din cadrul Politehnicii din Chisinau s-au alaturat protestatarilor adunati in fata Guvernului Republicii Moldova. protestatarii au citit un apel adresat Ministerului de Interne, in care se preciza ca, potrivit unor informatii, toate persoanele arestate sunt detinute in afara Chisinaului. (M.N.)
Luciana POP, Ioan TUDOR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB