Noi victime ale terorii comuniste în Republica Moldova

Declaraţie
Primăria muncipiului Chişinău continuă investigarea cazurilor de maltratare a persoanelor arestate în urma protestelor din 7 aprilie curent. S-au înregistrat 25 de cazuri noi de aplicare a forţei de către poliţie.
Violenţa a fost aplicată şi împotriva unuia dintre detinuţii poltici, Andrei Ivanţoc, membru al grupului Ilaşcu, cetăţean de onoare al municipiului Chişinău care a stat 15 ani în închisorile regimului ilegal de la Tiraspol.
În total, Primăria Chişinău a investigat până în prezent:
+ 3 cazuri de deces, dintre care unul are legătură directă cu descinderea în forţă a poliţiei în noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie (cazul Valeriu Boboc);
+ 3 cazuri de dispariţie de persoane (Serghei Donici, 19 ani; Alexandru Galinschi, 27 ani, Tudorache Mihail, 23 ani);
+ 41 de cazuri de tratament inuman, degradant şi tortură;
Cetăţenii Republicii Moldova continuă să fie agresaţi în plină stradă de către poliţie. Reţinerile au loc fără respectarea procedurilor legale. Două cazuri au fost înregistrate în preajma Catedralei "Nasterea Domnului"

din Chişinău, în seara de dinaintea Paştelui..

Eliberarea celor arestaţi nu are loc ca urmare a pretinsei "amnistii", ci datorită expirării termenelor de arest (ex: cazul Eugen Cebanu, eliberat pe 21 aprilie după 10 zile de detenţie la care fusese condamnat anterior).

Primăria municipiului Chişinău condamnă cu fermitate încălcările grave ale drepturilor omului care continuă să aibă loc în Republica Moldova. Continuăm să cerem comunităţii internaţionale implicare imediată pentru:

o Oprirea tratamentului inuman si degradant, a torturii in locurile de detentie;
o Incetarea terorii, a rapirilor de persoane, a amenintarilor si a intimidarilor;
o Asigurarea accesului avocatilor, a ONG-urilor si a presei in locurile de detentie;
o Garantarea drepturilor persoanelor retinute, in primul rand la aparare;
o Informarea deplina asupra retinerilor efectuate si a incriminarilor aduse;
o Pedepsirea celor vinovati de comiterea abuzurilor mentionate;.Ne adresăm persoanelor care au avut de suferit de pe urma abuzurilor poliţiei sau care ne pot oferi relaţii despre cei dispăruţi să se adreseze Primăriei municipiului Chisinau pentru acordărea asistenţei medicale şi a asistenţei juridice, dar şi pentru investigărea cazurilor de maltratare şi abuz. Telefoane de contact: 20 15 16, 20 17 07, 22 10 02.

Fapte:

Brânză Mihai - bătut sambata seara in preajma Catedralei, ora 21.30, unde era cu familia la slujba de inviere, a fost agresat el si fratele sau de catre 3 persoane in civil, care s-au prezentat ca sunt de la politie. Au fost batuti crunt, fiind intrebati daca au participat la protestele din 7 aprilie. Nu au fost retinuti pentru ca au reusit sa fuga.

Ivanţoc Andrei- comotie cerebrala, contuzia muschilor moi ai capului, contuzia muschilor moi a braţului drept, fractura degetului mare la mina dreapta: fost detinut politic in regiunea transnistreana, membru al grupului Ilascu, 48 ani, protestatar pasnic, a fost maltratat in strada de catre scutieri pe 7 aprilie in fata Presedintiei, ulterior transportat de un grup de tineri la Spitalul de Urgenta.


Malaniţchi Marius - 15 ani, elev la liceul "Ciprian Porumbescu", în timpul protestelor pe data de 7 aprilie a fost lovit cu o piatră de marmură ascuţită, care a fost aruncată din Preşedinţie . A fost dus la Spitalul de urgenţă, ulterior dus la spitalul "Coţaga". Există poze.


Anatol Matasaru- fracturi ale coastelor si nasului, comotie cranio-cerebrala, 38 ani, Director tehnic "Marius Teodor" SRL, participant la protest inclusiv la devastare, medicii de la Spitalul de Urgenta au cerut sa fie internat de urgenta, iar politia a refuzat. A fost intimidat si impus sa sarute incaltamintea politistilor, calcat pe cap si corp, torturat. Arestat in data de 8 aprilie pentru 30 de zile. Exista marturie video si poze. Avocatul a cerut sa fie facuta expertiza medico legala si a fost refuzat.Gisca Alexandru - plaga conjunctivala rupta, hematoma a pleapelor inferioare, a fost supus unei interventii chirurgicale la ochiul sting: 17 ani, protestatar pasnic, la data de 8 aprilie a fost batut de 3 politisti in civil, pe strada Gheorghe Asachi, mun. Chisinau. Anexa: poza, certificat medico legalValeriu Rusu - student, participant paşnic la la proteste, bătut şi maltratat la comisariatul de poliţie, fiind lipsit de apă şi hrană cîteva zile, deţinut împreună cu 14 persoane într-o celulă 1m/1m. Există mărturie video

Darie Igor - traumatism cranio cerebral inchis, comotie cerebrala: 23 ani, angajat, nu a participat la protest, reţinut in jurul orelor 0:00 în spatele Parlamentului unde a fost bătut, ulterior a fost dus la sectorul de politie Buiucani fiind în continuare maltratat de către poliţişti. Există poze şi certificatul medico legal.

Noroc Ion - a fost batut de un colaborator de politie in fata procurorului : student Universitatea Pedagogica "Ion Creanga", retinut pe 8 aprilie 2009 la Caminul nr. 6 al Universitatii. Exista marturii video a victimei si a avocatului.

Mozan Dumitru - traumă cranio-cerebrală închisă, comoţie cerebrală: elev în clasa a 11-a, liceul "Gaudeamus". Participant paşnic la protest pe data de 7 aprilie, bătut în timpul protestelor de cîţiva poliţişti cu pumnii şi picioarele. În urma multiplelor lovituri aplicate de către poliţişti a fost internat în spital. Există mărturie video şi certificatul medico-legal.

Guriţă Veaceslav - student, reţinut pe 08.04.09 în jurul orelor 0:30 de pe str. Ştefan cel Mare, protestatar paşnic venit din Orhei. În timpul reţinerii a fost bătut cu pumnii şi picioarele.

Grasun Valeriu - student, retinut la 7 aprilie împreună cu alţi protestatari. A participat paşnic la proteste, dus la comisariatul general de poliţie unde a fost bătut şi ţinut timp de 14 zile în izolator, după care i s-a aplicat 20 zile de arest.

Botnari Ştefan- reţinut la 08.04.09 din fata Primăriei Chişinău cu forţa. A fost dus la sectorul de poliţie Centru unde a fost bătut cauzîndu-i leziuni şi dureri insuportabile.

Cuiban Ion - student, 20 ani, participant paşnic la proteste, reţinut la 08.04.09, ora 00:30. Există mărturii video.

Cojocar Nicolae - Student, a.n. 05.07.1985, reţinut la 08.04.09, ora 01:00 noaptea pe str. Puşkin-Columna. Torturat de colaboratorii de poliţie lipsit de hrană şi apă timp de 2 zile. Trecut prin tunelul morţii.

Calun Igor - Student, a.n. 23.03.1991, reţinut la 10.04.09 în jurul orei 09.30 din incinta liceului profesional nr. 1, încătuşat şi dus la poliţie, torturat. Mărturie video

Movilă Artur - Student, UTM anul IV, 23 ani, protestatar paşnic, nu a participat la acţiuni violente, reţinut pe 08.04.09, în Centrul Chişinăului, str. Renaşterii, ora 01:00 noaptea. Torturat de poliţie. Înregistrare video, poze.

Pascal Ion - Student, a.n. 07.02.1987, protestatar paşnic, nu a participat la acţiuni violente, venit din Cahul, reţinut pe 08.04.09 la ora 02.:00. Torturat de poliţie, aplicîndu-i lovituri în piept şi spate. Există mărturii video.

Susan Vitalie - a.n. 09.07.1990, maltratat de poliţie. Certificatul medico-legal se află la poliţişti, refuzînd să-l dea.

Andriuţă Vadim - traumatism toracic închis, contuzia hemotoracelui stâng, pleurezie postraumatică din stînga: anul naşterii 1986, 23 de ani, căsătorit, angajat. Reţinut în faţa Guvernului şi bătut de către doi poliţişti în uniformă şi unul în civil, dus la Comisariatul de poliţie şi ulterior aplicândui-se multiple lovituri sub coaste. Există certificatul medico legal care se află la poliţie.

Cebanu Eugen - 20 de ani, student, reţinut pe data de 11 aprilie şi bătut în momentul reţinerii. A participat la protest în mod paşnic, ulteriror fiind dus la Comisariatul General de Poliţie incriminîndui-se că ar fi sustras un calculator de la Parlament după care a fost lovit de mai multe ori de poliţişti. Părinţii au aflat despre el după 3 zile. Există mărturie video.

Cucu Alexandru - comoţie cerebrală, multiple vânătăi pe corp: 18 ani, reţinut pe data de 8 aprilie, bătut de organele poliţiei şi dus în penitenciarul de la Vulcăneşti aplicândui-se 5 zile de arest admnistrativ. Găsit de rude abia după 4 zile de căutare. Există mărturie video.

Ionaşco Ion - anul naşterii 1980, protestatar paşnic.Reţinut pe data de 7 aprilie in centrul capitaliei, dus la Comisariatul General de poliţie şi bătut foarte crunt de către organelle de politie. Are multiple traume pe spate, comotie cerebrală precum şi diferite vânătăi. Eliberat pe data pe data de 17 aprilie în urma sancţiunii aplicate de 10 zile arest, fără ai fi asigurat dreptul la apărare.

Teraburcu Andrei - 20 de ani (a.n.1988), student la Colegiu de management. A protestat paşnic. La 8.04.2009, în jurul orei 02.30, pe str. Puşkin, a fost arestat de către poliţie. A petrecut 3 zile în cadrul Comisariatului de poliţie sect. Botanica. Leziuni corporale evidente

Ursu Eugen - 19 ani, student la Şcoala profesională nr. 1. A la 09.04.2008, în jurul orei 16, de acasă, a fost dus la Comisariatul de poliţie sect. Centru. La comisariat a petrecut 6 zile. Nu a fost maltratat. Din cauza condiţiilor inumane, din cadrul Comisariatului, în care a fost ţinut - s-a îmbolnăvit de răceală.

Bizgu Nicolae - 17 ani, elev clasa a XI-a Liceul " Mircea Eliade", protestatar pasnic, retinut pe 9 aprilie 2009. În timpul orelor, dus la Comisariatul Centru , maltratat de politie


Cu respect,

Dorin Chirtoacă,

Primar general al municipiului Chişinău

Un comentariu:

mary_ro spunea...

De ce nu va organizati? Cat veti mai rabda?Credeti ca alte tari va vor ajuta?Nu va va ajuta nimeni atata timp cat au nevoie de gazul rusesc...E lupta voastra.Romania e cu voi,dar problema voastra e organizarea.Daca vreti sa faceti mitinguri de sustinere a Basarabiei in Romania,atunci faceti in cat mai multe orase si planuiti totul:lipiti afise pt ca lumea sa stie cand si unde,faceti-le seara cand oamenii ies de la munca si pot sa vina,cereti sprijinul ziarelor,radiourilor si televiziunilor.Pana la urma Romania e singura tara care poate opri abuzurile,dar asta numai in conditiile in care este presiune pe ambele maluri ale Prutului.Chiar daca nu vom reusi sa scapam Basarabia de comunisti peste o saptamana sau peste o luna,o bataie buna la politie nu se uita niciodata...

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB