Un "expert" european considera iresponsabile afirmatiile presedintelui Traian Basescu despre redobandirea cetateniei romane

Expertul european Michael Emerson, de la Centrul pentru Studiul Politicilor Europene de la Bruxelles, spune ca declaratiile presedintelui român Traian Basescu despre acordarea în masa a pasapoartelor pentru cetatenii moldoveni sunt privite la Bruxelles ca fiind “iresponsabile”. Din aceasta cauza, pozitia României nu a gasit sprijin în Uniunea Europeana în actuala disputa diplomatica dintre Bucuresti si Chisinau, explica Emerson intr-un interviu pentru Europa Libera.

In opinia observatorilor independenti, acuzatiile aduse de catre oficialii de la Chisinau României, potrivit carora s-ar fi aflat în spatele protestelor violente de la Chisinau de pe 7 aprilie, sunt neserioase, “niste tâmpenii”. De asemenea, introducerea unilaterala a vizelor pentru cetatenii români a dus la escaladare tensiunilor intre cele doua state. Ca relatia Moldovei cu România sa revina la normalitate, Chisinaul ar trebui sa renunte la vizele impuse cetatenilor români, iar Bucurestiul la intentia sa acorde în masa cetatenia româna solicitantilor moldoveni, este de parere Emerson. El atrage atentia ca la Bruxelles este urmarita cu atentie situatia din Republica Moldova si, în particular, tensiunile în relatia cu România. In privinta summitul Parteneriatului Estic care va avea loc pe data de 7 mai, Michael Emerson crede ca liderii europeni vor fi bucurosi daca nu vor fi nevoiti, la reuniunea de la Praga, sa aiba de-a face direct cu controversatul presedinte de la Minsk, Aleksandr Lukasenko. Cat despre presedintele de la Chisinau, Michael Emerson nu stie daca decizia de a nu veni la summit îi apartine lui Vladimir Voronin sau i s-a sugerat de catre altcineva sa nu vina. Emerson spune ca, deocamdata, deasupra Moldovei planeaza un semn de întrebare, insa relatia ei cu Uniunea Europeana în viitor depinde de felul în care va actiona conducerea Moldovei: va gasi solutii care sa multumeasca Uniunea Europeana sau, dimpotriva, se va îndrepta pe calea unui respect tot mai mic pentru drepturile omului si democratie.

Liberalii contesta in instanta vizele

Pe de alta parte, Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) s-a adresat Curtii Constitutionale pentru a declara neconstitutionala decizia de introducere a vizelor pentru cetatenii români. Deputatii Vitalie Nagacevschi si Alexandru Tanase, care s-au adresat Curtii Constitutionale, argumenteaza ca Hotarârea Guvernului Republicii Moldova nr. 269 din 8 aprilie 2009 cu privire la instituirea regimului de vize între Republica Moldova si România este neconstitutionala deoarece contravine articolului 102 din Legea Fundamentala a Republicii Moldova. În acelasi timp, Guvernul a încalcat Legea nr. 317-XV din 18 iulie 2003 privind actele normative ale Guvernului si ale altor autoritati ale administratiei publice centrale si locale.

Påna si trenul si-a schimbat numele

Isteria antiromaneasca a mafiotilor aflati la putere inca, la Chisinau a mers pana acolo incat au decis sa schimbe numele trecului Bucuresti-Chisinau din “Prietenia” in “Moldova”. Inscriptia apare pe fiecare dintre vagoanele acestuia, împreuna cu indicatorul “Chisinau-Bucuresti” în limba rusa, relateaza Jurnal de Chisinau. Ludmila Guri, directorul Garii Chisinau, a refuzat sa comenteze schimbarile intervenite, declarând ca nu stie nimic despre modificarea inscriptiilor de pe acest tren. Potrivit lui Oleg Chiriusenco, seful Serviciului de calatori, este vorba de o eroare intervenita la schimbarea vagoanelor, trenul urmând sa îsi recapete aspectul initial dupa 31 mai.

Mesaj populist de la Zagreb

Avertismentele venite voalat de la Bruxelles, pe canale considerate mai putin importante, nu il impiedica pe presedintele Traian Basescu sa isi continue discursul populist, chiar in afara granitelor tarii, punand in pericol relatiile europene ale Romaniei de dragul obtinerii unor voturi in contul sau la alegerile prezidentiale. Aflat in vizita la Zagreb, Basescu a declarat, ieri, ca România ramâne consecventa în a sustine parcursul european al Republicii Moldova, precizând ca, desi cele doua state sunt independente, “sângele apa nu se face”. “Indiferent care este pozitia Chisinaului, vom ramâne extrem de consecventi în a sustine parcursul european al Republicii Moldova. Nu ne uitam la regimul care este la putere, a rezultat din alegeri, nu noi suntem cei care sa le putem contesta sau pune sub semnul întrebarii”, a spus Basescu întrebat de un reprezentant al comunitatii românesti din Croatia care este pozitia României fata de situatia din Moldova. “Sunt regimuri si regimuri, mai mult ostile sau mai putin ostile României sau UE. Noi avem obligatia sa privim dincolo de regimuri, de niste lideri, avem obligatia sa privim la istorie si din acest punct de vedere sunt adeptul împingerii – sa nu se înteleaga gresit - a integrarii Republicii Moldova în pachetul tarilor din Balcanii de vest în ceea ce priveste perspectiva europeana”, a declarat Basescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB