GARDIANUL: Voronin se inchina la mumia lui Lenin. Dupa comemorarea satrapului, OSCE si UE cereau Opozitiei sa se resemneze

Pe 22 aprilie, s-au implinit 139 de ani de la nasterea lui Vladimir Ilici Lenin. Prilej ca Vladimir Voronin, insotit de vreo 200 de bolsevici, mafioti si nostalgici, sa depuna flori la monumentul lui Ulianov.
“Inca nu s-a nascut nicio persoana asemenea lui Lenin”, a suspinat Voronin, nepotul lui Isidor Sarbu, un vajnic luptator anticomunist. Dupa care generalul de militie a inmanat carnete de partid pentru cativa tineri rataciti. Contrastul este atat de puternic, incat unii observatori considera ca seful clanului bolsevic de la Chisinau este o clona realizata de NKVD care l-a ucis pe adevaratul nepot al lui Isidor Sarbu, inlocuindu-l cu o conserva. Inca din 1989, pe cand era ministru de interne al Republicii Sovietice Moldovenesti din cadrul URSS, Voronin raspundea la comenzile Kremlinului ca personajul din “Orchestra Rosie”.

„Scoateti idolul de la zidul Kremlinului!“
Imbracat la patru ace, generalul de militie era insotit de romanii Victor Stepaniuc si de Eugenia Ostapciuc. Rasunara imnurile sovietice pentru a-i dovedi parca lui Igor Smirnov ca Transnistria nu este singura vagauna bolsevica. Voronin nu a pierdut prilejul sa reafirme ca Republica Molotov trebuie acceptata in Uniunea Europeana. Cu tot cu Lenin. Ce se intampla insa la Moscova in acelasi timp? Din cauza crizei, rusii nu au mai avut bani sa-i schimbe costumul lui Lenin. L-au mai imbalsamat o data, i-au facut unghiile si l-au lasat asa. Militienii rusi au arestat vreo zece demonstranti care purtau lozinca “Scoateti idolul de la zidul Kremlinului!”, noteaza RIA Novosti. Nimeni nu a fost batut, dar oamenii s-au trezit cu amenzi usturatoare. Inca din 1991, Boris Eltin savarsea prima blasfemie: Lenin trebuie scos si inmormantat. De altfel, multi intelectuali sau politicieni rusi au solicitat ingroparea idolului comunismului mondial. Pana si ciudatul Vladimir Jirinovski spunea ieri ca data de 22 aprilie ar trebui declarata zi de doliu in Rusia si in toata Europa de Rasarit. Lider al Partidului Liberal-Democrat din Rusia (PLDR) si vicepresedinte al Dumei de Stat (camera inferioara), Jirinovski i-a trimis o scrisoare lui Serghei Hlebnikov, seful Administratiei Kremlinului, cerandu-i sa inchida Piata Rosie pe 22 aprilie. “Deputatii PLDR solicita blocarea accesului in Piata Rosie a sustinatorilor comunisti si a depunerii de coroane de flori la mausoleul lui Lenin. Lenin este un criminal care a organizat lovitura de stat din 1917, ceea ce a dus la distrugerea Imperiului Rus si la moartea a milioane de conationali.
Lenin este un criminal de stat, iar Partidul Comunist – o formatiune care a distrus de doua ori statul rus – o data in 1917 si a doua oara in 1991”, a spus Jirinovski.

UE se trezeste si vine la Chisinau
Mirek Topolanek, premierul Cehiei, tara care asigura presedintia palida a Uniunii Europene, a venit ieri la Chisinau pentru a-i impaca pe comunisti cu Opozitia. UE incearca sa obtina un acord, inainte de lansarea Parteneriatului estic, un plan ce ar trebui sa asigure stabilitatea la frontierele estice ale UE.
Dupa renumararea voturilor, comunistii au mai castigat inca 400 de voturi, dar au ramas tot cu 60 de mandate. Opozitia se teme ca Voronin va cumpara foarte usor un parlamentar, asa cum anuntase anterior consilierul de taina Mark Tkaciuk. De aceea, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra au cerut Curtii de Apel invalidarea alegerilor.

Dezastrul economic va provoca noi revolte
Dupa revolta reprimata, vine criza economica peste basarabeni. Bancile nu mai au lichiditati si acorda credite tot mai greu. Lucratorii plecati in Occident trimit tot mai putini bani acasa din cauza crizei, dar si din cauza brutalitatii clanului Voronin, care le-au maltratat copiii. Falimentul planeaza asupra majoritatii intreprinderilor. Dupa ce au furat cu o lacomie fara egal, comunistii se vor confrunta cu noi revolte populare din motive economice. O misiune a Fondului Monetar International a venit ieri la Chisinau pentru a gasi o iesire. Igor Dodon, ministrul economiei si comertului, spera in realizarea unui acord cu FMI. “Financial Times” avertizase ca R. Moldova, care are un deficit bugetar de peste un miliard de euro, va risca o acuta criza financiara. La penitenciarul 13 din Chisinau au ramas “cei patru organizatori ai dezordinii in masa”, dupa expresia Procuraturii Generale. Putem banui ca ar fi vorba de Sergiu Mocanu, liderul Miscarii Actiunea Populara, omul de afaceri Gabriel Stati si Aurel Marinescu, colaboratorul lui de la compania ASCOM, precum si preotul ortodox Johnattan Jerusalayem Netanyahu, cetatean roman si american. El slujea la biserica “Sfantul Gheorghe” din Chisinau, subordonata Mitropoliei Moldovei, adica Patriarhului Kiril de la Moscova. Consulul SUA a venit deja la parintele in celula. Avocatul Vitalie Nagacevshi avertizeaza ca procurorii nu au avut probe contra acestor oameni si a depus plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. El este cunoscut pentru numeroasele procese castigate la CEDO.

OSCE admite ca a fost ucis un tanar
Misiunea OSCE a redactat un raport postelectoral, in care mentioneaza ca autoritatile de la Chisinau recunosc uciderea unui singur demonstrant, fara sa dea nume. “Autoritatile moldovenesti au afirmat ca disputa asupra rezultatelor alegerilor, care a dus la demonstratii a fost o acoperire pentru o incercare de lovitura de stat, organizata cu implicarea serviciilor speciale straine. Circa 150-200 de persoane, majoritatea tineri, au fost raportate ca fiind arestate de politie pe 7 si 8 aprilie, alte arestari au avut loc in urmatoarele zile, inclusiv retineri in universitati si arestarea minorilor. Au fost prezentate rapoarte credibile din partea unor ONG-uri privind maltratarea detinutilor si trei cazuri de deces au fost raportate ca avand legatura cu demonstratiile si arestarile. Autoritatile moldovenesti confirma ca unul din aceste decesuri are legatura cu dezordinile”, se arata in raportul postelectoral OSCE. Observatorii OSCE o tin insa langa: documentatia oferita de opozitie cu privire la fraudarea alegerilor “este limitata”, altfel alegerile au fost corecte, dupa cum au apreciat ei in primul raport. Reamintim ca la puciul din august 1991 de la Moscova, au murit tot trei tineri. Boris Eltin a organizat atunci funeralii nationale. Voronin a dispus inmormantarea pe furis a tinerilor ucisi de militieni. Oficiul pentru comunicare internationala si pentru drepturile omului considera plauzibila acuzatia de fraudare a alegerilor parlamentare din R. Moldova si recomanda repetarea scrutinului. Prezent la Londra, Cristian Diaconescu a convenit cu David Miliband, seful diplomatiei britanice, continuarea eforturilor pentru democratizarea vietii politice din R. Moldova. Ei si-au manifestat ingrijorarea cu privire la evolutiile de la Chisinau si de la Teheran. Fiecare cu ce-l doare.

Revolutie TWITTER sau „Moldova rasculata“?
Presa internationala a inceput sa afle cate ceva despre Basarabia. “The Washington Post” noteaza ca in R. Moldova este “singurul loc de pe Pamant unde s-a iscat Revolutia Twitter”. Dar adevarul e altul. “Intr-una din cele mai sarace tari din UE, un loc care figureaza adesea in sondaje drept cea mai pesimista tara, un grup de tineri entuziasti ar fi folosit Twitter, SMS-urile si Facebook pentru a organiza o demonstratie in favoarea democratiei si impotriva presupusei fraudari a alegerilor. Noua tehnologie s-a confruntat cu vechea autocratie, rezultand un subiect ca facut pentru primele pagini ale ziarelor. Pe de o parte era presedintele comunist Voronin, un om care nu numai ca este fost general al politiei secrete sovietice, dar si – ce coincidenta incredibila! – tatal celui mai bogat om din tara. De cealalta parte era forta modernitatii, a tineretii si a retelelor de socilaizare.” Revista “Forbes” este mai ingaduitoare: “Dragi rusi, nimeni nu incearca sa va distruga”. Pentru publicatia “The Weekly Standard”, revolta de la Chisinau este un nou semnal pentru ofensiva ruseasca in regiune. “Fara sa se opuna propagandei rusesti, Romania a facut foarte putine pentru rudele sale etnice, sustinand ca doua state vorbitoare de limba romana in ONU sunt mai bune decat unul singur. R. Moldova a devenit cunoscuta drept un exportator de femei catre bordelurile din Europa”. Este corect ca am ramas inerti 20 de ani? Este. “The Wall Street Journal” considera ca “moldovenii sunt cel mai nefericit popor din lume”. Este si aici ideea lui Vladimir Socor ca am avea de-a face cu o natiune moldoveneasca intre Prut si Nistru. Transnistreanul Dmitri Ciubasenko publica articolul “Moldova rasculata” in “Vedomosti”. El crede ca in R. Moldova s-a instaurat “starea de razboi civil”. “In primul rand, ceea ce s-a intamplat si tot ce se va intampla trebuie analizat prin prisma tendintei patologice a lui Voronin si a regimului sau criminal de a mentine puterea si de a evita raspunderea pentru crimele sale”, crede Ciubasenko. Neincrederea duce la instaurarea starii de razboi civil.

Omagiu arcasilor lui Stefan cel Mare si Sfant
Voronin pretinde ca este superior lui Stefan cel Mare si ca intretine cultul domnitorului in Basarabia, dar se inchina la Lenin. Iata diferenta faptelor. Uniunea Interregionala “Comunitatea Romaneasca din Ucraina” a organizat dupa Pasti comemorarea arcasilor lui Stefan langa stejarul secular din Codrii Cosminului. Protoiereul Ioan Gorda, protopopul de Adancata (Hliboca, dupa cum spun ucrainenii), a cinstit astfel memoria luptatorilor care s-au sacrificat pentru apararea Moldovei istorice. La comemorare au participat dr. Ion Popescu, deputatul romanilor din Ucraina, Ion Paulencu, artist emerit din R. Moldova, poetul Vasile Tarateanu, deputat in Consiliul regional Cernauti si presedintele Fundatiei de binefacere “Casa Limbii Romane”, Aurica Bojescu, deputat in Consiliul regional Cernauti, Petru Posteuca, consilier parlamentar si presedintele Clubului cultural-sportiv “Dragos Voda”, conducatori ai organizatiilor romanesti din nordul Bucovinei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB