Curentul: Dorin Chirtoacă îi loveşte cu primăria pe comuniştii de la Chişinău

Scris de George Roncea
De Paste, primarul Chisinaului, tanarul Dorin Chirtoaca (foto) le-a administrat o contralovitura politica comunistilor anuntand ca va parasi Primaria si îsi va ridica mandatul de deputat. Anterior, în numeroase declaratii publice acesta afirmase ca nu va parasi Primaria, indiferent de rezultatele alegerilor, sustinand ca va renunta la mandatul de deputat în favoarea functiei de primar al capitalei. Din acest moment, însa, se deschide cursa anticipatelor pentru Primaria Chisinaului, iar rezultatul, previzibil, va împinge în deriziune regimul comunist înca odata. Dupa bataia metodic administrata demonstrantilor care protestau împotriva regimului comunist, sansele maciucarilor lui Voronin de a obtine primaria sunt apropiate de zero. Opozitia va mentine astfel avantajul politic al cuceririi capitalei si va avea totodata o voce semnificativa, a noii generatii de basarabeni, din care face parte Dorin Chirtoaca, în Parlamentul dominat de comunisti, prin frauda, dupa cum au afirmat liderii opozitiei. Reprezentantii PL, PLDM si AMN au declarat ca peste 400.000 de alegatori au fost inclusi ilegal în lista de alegatori.
Anticipate pentru primaria Chisinaului
Conform BASA-press, Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), a precizat ca daca actualul primar al capitalei va renunta la functia pe care o detine, exista doua modalitati legale care ar putea fi aplicate. „Daca Consiliul Municipal Chisinau va depune o solicitare în care va cere desfasurarea alegerilor anticipate, CEC va demara procedura de desfasurare a acestora. In cazul în care Consiliul va numi un primar interimar si va solicita ca acesta sa activeze pana la viitoarele alegeri, CEC va da curs cererii“, a spus Ciocan.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, alaturi de alti 20 de viitori deputati din partea partidelor de opozitie, au initiat procedura de renuntare la a doua cetatenie detinuta pentru a-si putea ridica mandatele de deputat. Pe listele electorale ale celor patru partide care au trecut pragul electoral figurau 21 de persoane care detineau sau au initiat procedurile de obtinere a cetateniei altui stat. Dintre acestia, noua sunt reprezentanti ai Partidului Liberal, printre care Dorin Chirtoaca si Corina Fusu, cinci membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, printre care Alexandru Tanase si Calin Vieru, un membru al Partidului Comunistilor si sase membri ai Aliantei “Moldova Noastra”.
Bilantul sangeros al protestelor anticomuniste de la Chisinau cuprinde cel putin doi morti, zeci de raniti si sute de arestati - mai ales din randul tinerilor care au iesit pe strazi pentru a protesta sincer împotriva regimului bolsevic si antiromanesc al lui Voronin. Între timp, „Opozitia“ a cam uitat de promisiunea ca va cere alegeri anticipate, desi modalitatea cea mai simpla era sa nu-si accepte mandatele, lasand libere cele 41 de locuri pe care le detine în noul Parlament, ceea ce ar fi pus comunistii în imposibilitatea de a-si alege vreun presedinte. Situatia ar fi dus, automat, la ilegitimitate si alegeri anticipate. Din pacate, o parte a Opozitiei de la Chisinau s-a dovedit a fi formata din paiate nu cu mult deosebite ca formatie de liderii regimului comunist. Exceptia Chirtoaca ar putea contrabalansa dezamagirea care pluteste între basarabenii care au sperat ca protestele lor legitime vor forta comunistii sa reia alegerile, sub control international.
http://www.curentul.ro/2009/index.php/Actualitate/Dorin-Chirtoaca-ii-loveste-cu-primaria-pe-comunistii-de-la-Chisinau.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB