Medvedev injura tricolorul Romaniei. Kremlinul face presiuni prin interpusi europeni ca Bucurestiul sa semneze tratatul politic de baza cu Voronin

Presedintele rus Dmitri Medvedev considera “monstruos” tricolorul Romaniei, arborat pe palatele lui Vladimir Voronin. “Eu inteleg ca oamenii pot fi nemultumiti de rezultatele alegerilor, pot sa inteleg cand opozitia cere puterii anumite actiuni, precum renumararea voturilor. Dar toate acestea trebuie sa aiba loc in cadrul absolut al procedurilor legale. Ceea ce s-a petrecut in statul nostru vecin (sic!), in Moldova, este, din nefericire, un exemplu ca evenimentele pot sa evolueze absolut pe cale anticonstitutionala. Acele imagini pe care le-am vazut aratau ceva oribil, cand pe principalele cladiri guvernamentale, simboluri ale statului, se incerca arborarea steagurilor altui stat. Daca acesti demonstranti doreau pierderea suveranitatii statului lor sau doreau sa traiasca intr-o alta tara, sub un alt steag, atunci aceasta are alte intelesuri”, a spus presedintele Federatiei Ruse, preluat de RIA Novosti. Basarabenii au voie de la Moscova sa protesteze, dar cu aprobare de la Kremlin. “Un asemenea gen de activitate civica trebuie sa aiba loc in forme legale si nu in regimul asa-numitelor revolutii portocalii, care in spatiul post-sovietic nu au adus nimic, in afara de saracie si probleme legate de drepturile omului. Este inadmisibila arborarea steagurilor altui stat pe cladirile institutiilor de stat din Moldova”, a adaugat Medvedev. Merita sa aducem unele clarificari pe marginea acestor afirmatii prezidentiale. In primul rand, tricolorul Romaniei nu este monstruos, asa cum nu este nici drapelul Rusiei. Tricolorul nostru este insemnul tuturor romanilor si trebuie respectat. In al doilea rand, Gheorghe Ghimpu, mosul lui Dorin Chirtoaca, a arborat tricolorul romanesc pe Parlamentul de la Chisinau inca din 1990 si, de-atunci, drapelul nostru nu a mai coborat de-acolo, chiar daca are acum o stema ca sa difere putin de heraldica actuala de la Bucuresti. Capul de bour era marca Musatinilor si face parte din tezaurul tuturor romanilor, nu numai al basarabenilor care reprezinta doar o parte a moldovenilor. Este surprinzator ca sfetnicii rusi nu l-au sfatuit cum se cuvine pe Medvedev, sa nu vorbeasca “emotional” (gura fara el). Pe de alta parte, aceiasi consilieri puteau sa-l lumineze pe adjunctul lui Vladimir Putin (chiar daca e presedinte) ca “Moldova” nu este vecina cu Rusia. Intre Nistru si frontiera Federatiei Ruse ar fi peste o mie de kilometri – teritoriu ucrainean. Lumea se schimba, inclusiv in Basarabia, tinerii romani din Republica Molotov vor o alta viata, nu mai accepta umilinta inca patru ani, nu mai admit criza identitara, indusa de alogeni parintilor lor, iar Kremlinul pariaza pe aceeasi martoaga - Voronin. Este liber s-o faca, dar toata lumea vede. Europarlamentarul Emma Nicholson a facut cea mai corecta descriere a terorii instituite de Voronin. Pana si Vladimir Jirinovski i-a avertizat pe oficialitii rusi ca basarabenii nu-i mai suporta pe comunisti si i-a sfatuit sa nu mai acorde credit trecutului. Ar fi chiar si in interesul Rusiei.

Revolutia orfanilor merge mai departe
M-a tulburat mult mesajul Anastasiei Condruc, o studenta din Chisinau, despre “revolutia orfanilor”. Iata un fragment pe care ar trebui sa-l citeasca orice conducator european, inclusiv Medvedev si Putin, ca sa priceapa ce se intampla in Republica Molotov: “Cu parintii plecati prin Italia si Moscova, am încercat sa ne facem soarta cu mîinile noastre. Iar parintii care erau acasa au fost prea lasi ca sa fie alaturi de noi. Opozitia s-a ascuns, nu stia ce sa faca cu noi atît de multi si atît de porniti. Am ramas singuri cu indignarea noastra. Sîntem o generatie de orfani. Orfani de parinti, de limba si de istorie”. Orice discurs politic paleste in fata expresiei pe care o da numai disperarea. Partidul European Liberal Democrat solicita Comisiei Europene sa nu accepte concluziile OSCE privind “alegerile libere si corecte” din R. Moldova si considera ca scrutinul trebuie repetat sub stricta supraveghere internationala. Aflam ca “spionul roman” Johnattan Jerusalayem Netanyahu, arestat si batut, este preot ortodox la biserica “Sfantul Gheorghe” din Chisinau. Procuratura l-a invinuit de organizarea protestelor din Chisinau.

Saptamana patimilor in Basarabia
Politia lui Voronin a anuntat ca l-a gasit pe Eugen Tapu, un tanar de 26 de ani (FOTO), strangulat intr-un bloc din Chisinau. In realitate, este al patrulea asasinat confirmat. Trupul lui a fost trimis familiei intr-un sicriu metalic sigilat fiindca “era in stare de putrefactie”. Procuratura de la Chisinau neaga asasinatul si sustine ca Eugen, un tanar de peste 80 de kilograme, s-a spanzurat cu sireturile de la pantofi! “Nu se cunoaste cauza sinuciderii”. Presa si societatea civila din Basarabia acuza regimul mafiot ca a aretstat sute de tineri nevinovati, multi fiind inca dati disparuti. Prin urmare, numarul mortilor trebuie sa fie cu mult mai mare. Trupul lui Valeriu Boboc va fi dezgropat si va fi examinat in prezenta unor ezperti internationali. Sa speram ca “expertii” nu vor fi de la Moscova sau de la Tiraspol. Tanarul avea lovituri grave la tample, avea o coasta fracturata, era plin de vanatai, iar Procuratura lui Voronin a anuntat ca s-a intoxicat uc o substanta necunoscuta. Tanarul Ion Tibuleac din satul Bolohani, Orhei a murit cu hemoragie interna, cu coastele rupte, cu un picior frant. “A fost aruncat ca un caine in curtea Spitalului de Urgenta din Chisinau”, a spus tatal baiatului. Procurorii i-au comunicat ca tanarul s-a… electrocutat.

Vladimir Socor nu se dezice de Voronin
“Jurnal de Chisinau” publica un interviu cu Vladimir Socor, un analist originar din Romania, foarte apreciat la New York si la Moscova, un sustinator deschis al lui Voronin. Desigur, in numele democratiei. “Autoritatile s-au comportat foarte defectuos, neprofesionist. Nu aveam eu mare incredere in profesionalismul autoritatilor niciodata. Aveam incredere, poate, in intentiile lor bune, nu si in profesionalism. Acum s-a vazut ca profesionalismul lor s-a dovedit a fi practic inexistent. In primul rand, politia s-a dovedit a fi complet neechipata si neantrenata pentru controlul multimilor. Un esec mai grav al autoritatilor nici n-am mai pomenit. Dupa devastarea institutiilor, politistii au fost atat de panicati, incat au reactionat prin batai si torturi. Astfel, acestia au incercat, probabil, sa se razbune pentru camarazii lor raniti in timpul protestelor. Un lucru complet neadmisibil din punct de vedere al legii, al democratiei. E un lucru complet nedemn pentru R. Moldova si inevitabil se va intoarce impotriva autoritatilor. Se crede in general, si eu cred acest luc ru, ca dl. Voronin concentreaza puterea de decizie in mainile sale, dar eu nu stiu care este fluxul informatiilor pe care il primeste presedintele Voronin. Nu stiu in ce masura dl. Voronin afla imediat tot ce se intampla, pentru ca o asemenea conducere unipersonala este foarte ineficienta. Dl. Voronin nu este responsabil de maltratarea tinerilor, dar poarta raspunderea politica. Vinovati sunt politistii care au batut. Despre presedinte sau prim-ministru nu se poate spune ca ei sunt vinovati. Ei poarta raspunderea politica. E o deosebire foarte importanta”, a explicat Vladimir Socor. Despre Kalman Miszei, reprezentantul UE in R. Moldova, se spune la Chisinau ca agentii lui Voronin i-au lasat ceva fierbinte la asternut, l-au filmat si omul da din colt in colt. “Financial Times” sustine ca Romania “impulsiva” trebuie sa semneze tratatul de baza cu Voronin, prin care sa recunoasca pe vecie consecintele Pactului Molotov-Ribbentrop. Ziarul ne informeaza ca “Traian Basescu a raspuns oferind cetatenie moldovenilor care vorbesc o varianta a limbii romane”. Ignoranta face cariera si la case mari. Iar pentru ca proiectul Parteneriatului Estic, de care vorbeste ziarul, sa reuseasca, ar trebui sa se infaptuiasca unirea R. Moldova cu Romania. Numai asa s-ar putea izola focarele bolsevice favorabile Rusiei la frontiera NATO si UE.
Ce sa mai vorbim despre publicatia “The Economist”: “Comunistii aflati la putere, de fapt un partid de centru-dreapta, ar fi castigat oricum alegerile, chiar si fara a trisa in fata rivalilor, limitand accesul opozitiei la mass-media si alcatuind liste electorale incorecte.” Departamentul de Stat american a cerut guvernului R. Moldova sa-si respecte propria legislatie. Un senator italian a inceput deja sa urle ca “vin moldovenii cu cetatenie romana” si i-a cerut lui Silvio Berlusconi sa intervina la Bruxelles. Sa speram ca Romania va rezista si va duce pana la capat legea pentru o reparatie morala elementara: recunoasterea cetateniei romane pentru basarabeni.

Viorel Patrichi
Sursa: Gardianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB