Moldova vazuta prin ochii presei occidentale

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung apreciaza intr-un comentariu publicat ieri ca Republica Moldova este un “non-stat”.

Pe langa categoria statelor functionale si cea a statelor esuate, FAZ propune introducerea categoriei “non-statelor, care prezinta doar urme ale ordinii de stat”, primul pe aceasta lista fiind Republica Moldova, “un produs secundar al Uniunii Sovietice”.

Postul francez de radio Info RBTF a comentat evenimentele de marti ca pe o izbucnire a unor tensiuni latente acumulatate in timpul legislaturii comuniste de la Chisinau. “Rezultatul alegerilor a reanimat tensiunile vii refulate de mult timp dintre filorusi si proocidentali”, a declarat pentru radioul francez, Nikolai Petrov, director al centrului de studii politice Carnegie de la Moscova. Cotidianul “Le Parisien” titreaza “Moldova: haos in cea mai saraca tara din Europa” si acorda spatii largi pentru protestul tinerilor moldoveni care scandeaza sloganuri precum “Vrem sa intram in Europa!” si “Noi suntem romani”.

In haos

Ziarul Corriere della Sera a titrat “Manifestantii anti-comunisti au ocupat Parlamentul”, amintind ca Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa, a adus la putere comunistii. Cotidianul din peninsula preciza ca, dupa mai multe ore, autoritatile au autorizat o renumarare a voturilor, insa liderul opozitiei liberal-democrate, Vlad Filat, a dezmintit ajungerea la un acord cu guvernul in privinta incetarii actiunilor de protest. “Frauda electorala, Moldova in haos” a fost titlul materialului aparut in ziarul La Stampa. Il Messaggero sus­tine ca recenta criza politica din Moldova avea sa faca subiectul unei dezbateri, ieri, in Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus.

Pogromuri la Chisinau

Presa rusa monitorizeaza cu atentie evenimentele de la Chisinau, caracterizand situatia din Republica Moldova drept “incendiu”, “Maidan in stil moldovenesc” sau “revolutie a vitei de vie”. Presa rusa dezbatea ieri pe larg, chiar si pe prima pagina, evenimentele de la Chisinau, ajungand preponderent la aceeasi concluzie - ca in spatele actiunilor stau forte prooccidentale, proromanesti sau chiar servicii secrete nemultumite, intre altele, de neutralitatea Republicii Moldova. Cotidianul rus Izvestia se intreaba daca “Republica Moldova va deveni romaneasca?

sursa: Ziua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB