GID: În 24 APRILIE 1990, Iliescu îi etichetează ca golani pe manifestanţii din Piaţa Universităţii. Liga Studenţilor deschide balconul Universităţii

24 aprilie 1990

"Grupurile de huligani din nou s-au adunat" - Ion Iliescu

Vestea reprimarii brutale a manifestantilor, in dimineata de 24 aprilie, a facut repede inconjurul Bucurestiului; mii de oameni au aparut in zona, protestand si acuzand politia de violenta.

In dimineata acelei zile, au loc lucrarile Consiliului Provizoriu de Unitate Nationala, la care Ion Iliescu ii numeste "golani" pe organizatorii mitingului neautorizat din Piata Universitatii. Protesteaza dl Lup, secretarul PNT-CD, ca nu trebuie sa faca eroarea de a califica drept "golani" cetatenii care demonstreaza; in continuare acuza FSN de violente organizate impotriva membrilor PNT-CD in toata tara. La inceputul sedintei, C.Ticu Dumitrescu, de la AFDP, a avut discutii aprinse cu Ion Iliescu; nu i se da cuvantul in cadrul sedintei; intr-un interviu ulterior, a calificat violentele asupra demonstrantilor ca "o noua dovada ca pasim spre dictatura". Cazimir Ionescu acuza demonstrantii ca vor sa destabilizeze tara.

Dupa pauza, Ion Iliescu anunta: "grupurile de huligani din nou s-au adunat, ataca randurile de militieni. Dinca Dumitru, provocator de meserie, prezent la toate actiunile agresive, violent de la 12 ianuarie, 18 februarie, este si acum in fruntea manifestantilor"; cand i se aduce aminte ca Dinca a fost in strada si pe 21 decembrie, Ion Iliescu apreciaza ca asta nu-i o scuza: "este o incalcare flagranta a regulilor stabilite de catre noi".
Venit din strada, Nica Leon prezinta revendicarile manifestantilor si precizeaza ca sunt in numar de 10-15.000.
In urma acestor precizari, se constituie o comisie care se va deplasa in piata.

La ora 17, intoarsa in parlament, comisia va prezenta situatia pietei: ca nu este o manifestatie a partidelor, ca se doreste prezenta televiziunii care este acuzata de a fi subordonata puterii, ca este sustinut punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara;
comisia nu a remarcat prezenta in piata a huliganilor sau golanilor, apoi a dat citire unui "Apel disperat" al muncitorilor, studentilor si intelectualilor, prin care este acuzata politia de tradare si este chemat poporul in strada pentru apararea revolutiei furate. Generalul Diamandescu, seful politiei capitalei, apreciaza drept "pasnic" si "civilizat" comportamentul politiei fata de manifestanti.

Intre timp, in piata lumea se aduna in numar din ce in ce mai mare; seara erau deja 30.000 de manifestanti, asociatiile anuntandu-si prezenta: "Alianta Poporului","16-21 Decembrie","GID", "21 Decembrie"; se ridica baricade este oprita circulatia; asezati pe jos, pe ziare, striga lozinci, canta, aprind torte din ziarul "Adevarul"- oficios FSN.

Se scandeaza: "Libertate", "Timisoara", "Cinste lor, eroilor","Jos Iliescu", "Jos Chitac", "Jos nomenclatura", "Jos comunismul".

Se canta Imnul GID ("Noi de-aicea nu plecam"), "Hristos a inviat", cantece despre Avram Iancu si despre Ardeal. Peste noapte au ramas cateva sute de demonstranti.

Sursa: GID România
Vezi pe blogul lui Roncea istoricul manifestatiei anticomuniste din Piata Universitatii din perspectiva unor combatanti ai acestui fenomen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB