Gardianul: Ultima copita spre Bucuresti: Voronin ii incita pe rusi contra Romaniei

Dupa discursul lui Traian Basescu in fata Parlamentului de la Bucuresti, a venit si replica lui Voronin de la Chisinau. In limba rusa.

“Romania nu este un generator de stabilitate pentru R. Moldova si pentru regiunea din jur. Pretentia domnului Basescu de a se preocupa de cele patru milioane de romani nu este decat o dovada a neintelegerii realitatilor din R. Moldova. Grija obsedanta a domnului Basescu pentru romanii din Basarabia este o manifestare a romanismului agresiv si un factor de atatare a vrajbei interetnice. Autoritatile de la Bucuresti confunda istoria si cultura cu politica”, a spus Voronin.

Comunistii au clonat 400.000 de alegatori fictivi
Comisia Electorala Centrala (CEC) de la Chisinau a renumarat voturile, dar a refuzat sa ofere spre verificare listele electorale, asa cum a cerut Opozitia. Astazi, CEC anunta rezultatele definitive, prin care vrea sa bata in cuie disputa de dincolo de Prut. Opozitia nu a participat la renumararea voturilor.
In doar doua luni, regimul comunist a clonat peste 400.000 de alegatori fictivi. “Vom prezenta probele fraudarii la Curtea Constitutionala si vom cere extinderea termenului pentru analiza listelor de alegatori. Inclusiv, dorim sa scanam si listele alegatorilor de peste hotare, ca sa demonstram multipla votare”, a spus Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal. “Dupa ce vom prezenta probele, care demonstreaza falsificarea alegerilor, Curtea Constitutionala ar putea sa decida ca urmatoarele alegeri sa fie fara participarea partidului Comunistilor”, a spus Serafim Urechean. Curtea de Apel de la Chisinau a decis ca Sergiu Mocanu, liderul Miscarii Actiunea Populara, sa ramana in arest 25 de zile. El este invinuit de tentativa de uzurpare a puterii de stat. In acest timp, cei doi baieti ai politicianului basarabean se afla in custodia Ambasadei romane de la Chisinau. Chiar daca situatia lui este dramatica, Tudor Pantiru crede ca “este o provocatie”. Sergiu Mocanu a fost consilier al lui Voronin, iar in 2007 a fost demis.

Ministrul Gheorghe Papuc ii premiaza pe politisti
Cetatenii romani pot ataca in instanta decizia lui Voronin privind regimul de vize, anunta juristul Nicolae, vicepresedintele Miscarii Actiunea Europeana. Oricare cetatean roman, care e intors de la frontiera cu R. Moldova fiindca nu are viza, poate face procura pe numele unui avocat basarabean si poate ataca statul bolsevic in instanta. In acest timp, Gheorghe Papuc, ministrul de interne de la Chisoinau, ii premiaza pe politistii care nu i-au oprit pe provocatori sa devasteze cele doua palate din Chisinau pe 7 aprilie. Curtea de Apel Chisinau a anulat sentinta de amendare si expulzare a cetateanului american Alex Grigorievs, seful reprezentantei Institutului National Democratic din Basarabia. Jurnalista Natalia Morari este arestata la domiciliu pentru ca ar fi participat la revolta. Voronin a anuntat ca ii amnistiaza pe participantii la proteste, dar decizia lui nu are valoare juridica fara sa treaca prin Parlament, iar deputatii nu au sediu. Europarlamentarul Emma Nicholson a cerut ca persoanele arestate sa fie tratate cu demnitate si decenta. “Prietenia Romaniei si sprijinul ei constant pentru oamenii din R. Moldova este binevenit. Moldovenii se simt foarte izolati in acest moment. Este vital ca Romania, UE, precum si SUA si alte democratii de pe glob sa le intinda mana prieteneste”, a spus Emma Nicholson. Voronin a decis rechemarea a sase ambasadori, printre care si pe Lidia Gutu, ambasadoare in Romania, care va fi trimisa in Bulgaria. Rusia isi arata din nou coltii: Serghei Lavrov a anuntat ca Rusia va ajuta Transnistria si i-a atentionat pe cei de la Bruxelles ca “parteneriatul estic”, in care ar trebui cuprinsa si R. Moldova, nu ar fi de dorit sa provoace noi linii de demarcatie. Adica Basarabia sa ramana in CSI.

Ucraina extradeaza cetateni români catre Chisinau
Autoritatile de la Kiev au decis extradarea lui Gabriel Stati si a lui Aurel Marinescu catre autoritatile din Chisinau. Procuratura Generala a Ucrainei a incalcat grav Carta ONU fiindca nu se admite extradarea unor cetateni liberi catre un regim care incalca drepturile omului. Curtea de Apel din Chisinau ii acuza pe cei doi de “incercarea de rasturnare a Guvernului”. Probabil vor fi condamnati la 25 de ani de inchisoare. Ei au fost arestati de ucraineni pe 9 aprilie, pe aeroportul de la Odessa. Gabriel Stati este fiul lui Anatol Stati, presedintele trustului ASCOM, specializat in extractie de petrol si gaze din Kazahstan. In vara trecuta, Voronin i-a trimis o scrisoare presedintelui kazah Nursultan Nazarbaev prin care il ruga sa blocheze afacerile lui Anatol Stati din Kazahstan fiindca ar finanta partidele de opozitie. Voronin il uraste fiindca ar fi ajutat cu bani campania electorala a lui Dorin Chirtoaca. Acum, generalul de militie acuza familia Stati ca a finantat “lovitura de stat”. Stati a respins categoric “invinuirile paranoice ale lui Voronin si ale lacheilor sai. Toate acuzele sunt “halucinatii ale unor oameni care nu mai raspund nici de faptele, nici de vorbele lor”. O campanie intreaga impotriva familiei Stati a dus Iurie Rosca, presedintele PPCD, care-i acuza pe “sportivii lui Stati” de vandalism. Este vorba de Uniunea Internationala a Tineretului si de federatia de lupte internationale “Voivod”, pe care le conduce Gabriel Stati.

Diaconescu: Autoritatile din R. Moldova au depasit limita
Ministrul romån de externe, Cristian Diaconescu, a declarat în fata Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European ca “autoritatile de la Chisinau au depasit limita” prin ingradirea dreptului la libera circulatie prin introducerea vizelor si expulzarea tuturor jurnalistilor români din Republica Moldova, relateaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat al MAE, o sesiune extraordinara a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET) a fost dedicata evenimentelor de la frontiera estica a Uniunii Europene, în cadrul careia s-a subliniat necesitatea ca institutiile europene sa urmareasca atent situatia din Republica Moldova. Parlamentul European se va concentra pe analizarea evenimentelor ulterioare alegerilor si care au dus la o serie de încalcari ale drepturilor omului în Republica Moldova.

Ingradirea dreptului la circulatie
“Peste trei sute de tineri au fost arestati fara nicio explicatie. Dreptul la libera circulatie a fost îngradit prin reintroducerea vizelor de catre autoritatile de la Chisinau. Toti jurnalistii români prezenti în Republica Moldova au fost expulzati, unul dupa altul, dupa ce mai întâi au fost retinuti de militia din acest stat. Autoritatile de la Chisinau au depasit limita”, a aratat Diaconescu. Seful diplomatiei romane s-a referit si la acuzatiile presedintelui Republicii Moldova privind o “pretinsa implicare a României în evenimentele de la Chisinau”, precizând ca Guvernul României “nu a raspuns si nu va raspunde acestui gen de provocari”. De asemenea, ministrul de externe a atras atentia ca prin aceste acuzatii se încearca un transfer al responsabilitatii pentru problemele interne ale Republicii Moldova.
Membrii Parlamentului European, care au avut intrevederi cu Cristian Diaconescu, au avansat ideea adoptarii de catre PE a unei Rezolutii privind situatia din Republica Moldova, problematica fiind abordata si din perspectiva implicatiilor legate de Transnistria, Ucraina si Georgia. Cristian Diaconescu a avut ieri o întrevedere, la Bruxelles, cu Presedintele Parlamentului European, Hans Gert Pöttering, precum si discutii, la Praga, cu ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, si cu vicepremierul pentru afaceri europene al Republicii Cehe, Alexandr Vondra. Membrii Parlamentului European si-au exprimat solidaritatea cu România în contextul crizei de la Chisinau, cerând restabilirea calmului în Republica Moldova, se arata într-un comunicat al PE. “Evolutia situatiei va depinde de angajamentul nostru în regiune”, afirma presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Jacek Saryusz-Wolski. “Suntem solidari cu România, în conditiile în care aceasta tara este membra a Uniunii Europene”, i-a transmis Saryusz-Wolski ministrului român de externe.

Test pentru conducerea de la Bruxelles
“Criza postelectorala din Republica Moldova este cel mai recent test al capacitatii Uniunii Europene de a promova stabilitatea si prosperitatea în m?nunchiul de foste republici sovietice situate între granita estica a UE si Rusia“, relateaza Financial Times. Tensiunile în unele state, cum ar fi Georgia si Ucraina, au fost cauzate în mare parte de relatiile încordate cu fostii lor stapâni de la Moscova. Însa tulburarile politice din Moldova sunt mai degraba o provocare de alta natura pentru UE. Desi Rusia exercita o influenta considerabila asupra tarii, de data aceasta problemele implica un stat, România, care este membru nu numai al blocului celor 27 de natiuni, ci si al NATO. Ca urmare, decidentii politici din UE trebuie sa paseasca pe o cale delicata situata între dorinta lor de a asista Moldova - care nu face parte din sistemele de aliante european si transatlantic, dar se afla într-o îngrijoratoare arie de instabilitate din estul Europei – si necesitatea de a arata sprijinul pentru România, un partener cu drepturi depline si tara aliata. Angajamentul UE la solidaritate colectiva fata de statele membre explica de ce UE s-a simtit obligata sa dea publicitatii saptamâna trecuta o declaratie prin care chema Moldova, care îl expulzase pe ambasadorul român la Chisinau si impusese regimul vizelor pentru cetatenii români, sa-si reia relatiile normale cu Bucurestiul. Acelasi principiu se aplica atunci când UE sprijina guvernul controlat de cipriotii greci în defavoarea Turciei sau Slovenia în conflictul sau frontalier cu Croatia.
Viorel Patrichi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
©2009 Jos comunismul! | by TNB